31 Temmuz 2013 Çarşamba

Büyük Firma İle İmtihanım



Biliyorsunuz ki bir önceki yazımda büyük bir firmaya görüşmeye gideceğimi söylemiştim.Bana gelirken bir tane fotograf getirmemi söylemişlerdi. Bende acaba direkt işe mi alacaklar diye düşünmüştüm. Kafamda konuşacaklarımızı planladım. Büyük şirketin insan kaynaklarıyla daha önce bir seminerde karşılaşmış birde bir dersten dolayı fotograf çekilmiştim. Beni hatırlayıp hatırlamadığını soracaktım. Geçen dönem Raif'le onlar hakkında yaptığımız sunumdan bahsedecektim. Yani sanıyorum ki insan kaynaklarıyla direkt ve tek başıma görüşücem. Ne sanıyorsam kendimi. Bugün büyük firma için ne kadarda HİÇ olduğumu tekrar gördüm.

En güzeli olayı baştan anlatayım..

Beni cuma günü arayıp salı günü görüşmek istediklerini söylemişlerdi. Saat vermeyince ben tabiki tek kişilik görüşme sanıyordum. He birde telefonda öyle bir konuştu ki kadın sanki beni çalışmaya ikna etmeye çalışıyordu. Her neysee..Dün ne giysem kargaşası yaşadıktan sonra hazırlandım ve 10.30da firmaya vardım. Görüşme için geldiğimi söyledim görevlilerde bir kargaşa oldu. Sonra insan kaynakları sorumlusu odasından çıkmamak suretiyle yüzüme konuşmak yerine telefonla aradı ve görüşmenin 2'de olduğunu onunda yarına ertelendiğini söyledi. Bende bana saat verilmemişti tamam yarın 2'de dedim ve çıktım ve tabiki bu arada görüşmenin mülakat şeklinde toplu olacağını öğrenip ne sanıyorsam kendimi diye bir posta kendime küfrettim..Bugün hazırlandım 13.45'te oraya gittim. Benden başka 8 kişi vardı ve onlar üniversite öğrencisiyse muhtemelen ben anaokulu öğrencisiydim:)

Bizi bir odaya aldılar.Tek tek kendimizi tanıtmaya başladık(nefretlik bir durum) Herkes anlatıyor anlatıyor çarşaf çarşaf deneyim büyük şirketlerin adları havada uçuşuyor. 2 tanesi özel okuldan gelme zaten onlara okulları bir sürü staj buluyor,hepsinin elinde Iphonelar. Belliki durumlar iyi hoş niye gelip benim kazancağım 3 kuruşa da göz dikiyon yani. Neyse sakinim:)

 Deeerken sıra bana geldi. Okulumun fiyakası fena değil bölümün başına da İngilizce koyunca havalı oluyo onlardan bahsettim. O büyük firmaya ne kadar sempati duyduğumu hakkında yaptığımız sunumu, sık sık gelip orada yemek yediğimi anlattım. Amaaaa bunların onlar için bir önemi yoktu. Önemli olan kahretsin ki sadece deneyimdi.

 Dünyanın en iğrenç yerinde stajda yapmış olsan orada öyle ballandıracaksın ki kendini pazarlayacaksın yani o eksik bende işte. Herkes kendini öyle bir pazarladı ki size anlatamam ya lisede tiyatrodaymış birisi biri dalış eğitimi almış onları bile öyle bir anlattılar ki ben işveren olsam kızarım gülerim konumuz bu mu diye. Konu dağıldı yaa deneyimim olmadığını söyledim gayet sakin bir şekilde. Adam resmen dalga geçti benimle. Bu yaza kadar naptın yazları tatil mi yaptın gezsin tozdun son sınıfa geldin şimdi staj arıyorsun gibi birşeyler derken daha fazla dinlersem ağlayacağım için lafını kesip yaz okullarında üstten ders aldığımı söyledim..

Sonrasında neler olup bittiğiyle çok ilgilenmedim. Münazara tarzı birşey yapıldı çok dahil olmadım. Beni aramayacaklarına eminim yani. Bana özel sektörden ekmek yok bunu bugün birkez daha anladım. Olursa kpss-b den olurum  kendi halinde memur tamamdır. Olmazsa da evde oturur çocuk bakarım. Diplomamı da süs niyetine duvara asarım artık. 5 yıl üniversite oku sonra evde otur ne güzel bir son değil mi??

Neyse ben gideyim kapıları silcem birde halı yıkıcam. Madem ev hanımı olacam o tam olsun bari herşeyi bileyim..

Rapunzeliçe sizi öper..

Not: Fotoğrafı da almadılar boşuna vesikalık çekildim para verdim ona bide..

28 yorum:

  1. Staj için çalışmıyor musun zaten orada ne deneyimi arıyorlarmış ki? Zaten deneyimli çalışan arayan yerleri ben hiç anlamıyorum.Herkes deneyimli ararsa biz nerede çalışıp deneyim kazanacağız? :/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen bebeğim ya patronlar bunu niye anlamıyor. Benim her gittiğim yer deneyim soruyor bu bol deneyimliler nerden buluyorlar bu işleri o işleri biz niye görmüyoruz anlamıyorum..

      Sil
  2. O büyük firmanın ... Zaten firmaya bağlılığa veya herhangi birşeye değer veren bir firma olsalardı ( büyük lokma ye büyük konuşma demişler ama :D ) beni bi takarlardı bence en azından twitter hesaplarından diye düşünüyorum. İnsanlar ne değişik iş ilanlarıyla nerelere giriyorlar, ne örnekler gördük. Bu öküzlere gitsen adam deneyimin yok der almaz :D

    Bir de her yaptığını çok birşeymiş gibi anlatabilen insanlara duyduğum hayreti hiçbirşeye duymuyorum :D Neredeyse "22 yaşındayım 21 yıllık tuvalet eğitimim var bu konuda oldukça deneyimliyim" diyecekler diye korkuyorum :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben o firmanın ne istediğini anlamadım net.

      şey şey tuvaletimi yapmayı hemen öğrenmişim ilkokulda da alfabeyi ilk ben çözümledim(artistik kelimeler)okumayı söktüğümüz için yapılan kokteyl'de (okuma bayramı :S) ormanın daimi üyesi olan ayının en sevdiği meyveyi oynadım bla bla:D

      Sil
  3. kendini çok güzel pazarlıyorlar demişsin ya, kesinlikle; ambalaj çok önemli.
    aslında içinde hep aynı şeysin ama ne kadar süslersen o kadar değerin artıyor.
    ve maalesef biz bunu yapamıyoruz.
    olsun ya üzülme, bu sefer olmamış ama tek yer onların firması mıymış- hıh, sende başka yer bulursun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendimi övmeyi sevmiyorum kendini övenide sevmem ileride olurda mucize olur İK'cı olursam çalışan adaylarını tanımak için daha farklı yollar denerim.. Hakkımızda hayırlısı:)

      Sil
  4. canım benim insallah istediğin gibi once staj sonrada guzel bir iş bulursun hic uzulme yasadıklarının aynısını yıllar once bende yasadım şans isi iş meselesi bi anda ummadığında cok guzel seyler olacak sakın moralini bozayım deme:) o firma her neresi ise cok ukala ve insanlıktan nasibini almamıs ama adı insan kaynakları olan bölümlerinde tuhaf insanları calıstırdıkları kesin bosver sorunu vardır kesin ondan o sekilde konusmustur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yüzümü güldürdün içime umut doldurdun teşekkür ederim:) Bu şirket ki her 3 kişiden 2sinin bildiği bir şirket:)

      Sil
  5. Ahh ahhh bizlere sabır diliyorum. Ben de seneye bu kurtlar dünyasına atılacağım. Sağ kalır mıyım bilmiyorum şimdiden paniğe kapıldım gibi...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabır bebeğim sabır. Olabildiğince deneyim yapmalı ve bir sürü etkinliğe katılıp belge almalı bunuda ballandıra ballandıra anlatmalı bunu öğrendim..

      Sil
  6. Ben 5buçuk 6 aydır mezunum ve yarın ilk iş görüşmeme gideceğim. Aylardır neler çektiğimi bi ben bi Allah bilir. Deneyim diyorsun bebeğim de, sıfır deneyim büyük torpil insanların nerelere geldiğini de gördüm. Ne salak tipler sırf kodaman tanıdıkları var diye ne maaşlarla işe başladılar gözümün önünde. Hiçbir türlüsü adaletli değil ya! Allah yolumuzu açık etsin canım :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem deneyim hem torpil olmayınca iyide kötü bir durum oluyor kuzum. Hakkımızda hayırlısı umarım şans bize de güler de deneyimsiz ve tanıdığı olmayan birilerini alcak bir işveren bulunur:)

      Sil
  7. şans bebeğim şansss bak ailene şanslı mısınız tamamdır o zaman kader sana gülerrrr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ailem şanslı değil kuzum doğarken yenik doğanlar ailesi bizimki..

      Sil
  8. Okuyunca cok sasırdım cidden cok gıcık bi durum böyle bi mülakata almaları da çok ilginç hiç hoş degil...Mesele etkınlıge katılmak da degil aslında insanlar gıttıkleri kıytırık bi konferansı bile doktora master yapmış gibi anlatıyor..Sen takma zamanla her şey olur bence hiç boyle gosterişlere de gerek yok canım...
    Bana da beklerim http://mervelil.blogspot.com/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Stajyer olunca insan yerine koymuyorlar kuzum sanırım.Ben onu yapamıyorum işte bende bilirim okuldaki etkinlikte koordine sorumlusuydum demeyi ama doğru gelmiyo çünkü yaptığım iş sadece öğrencilere konferans salonunun yerini göstermekti mesela..

      Sil
  9. Bende özel okuldan mezunum yavru ama iphoneum yok :)) okulda staj ayarlamadı torpilimde yok işsizimde :)))) sabır diyorum gerçekten ama iki haftadır bunalımdayım yani toparlanıcam diyorum niye olmuyor ki boşuna mı okudum diyorum ama gerçekten kısmet bu iş olayları :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iphonelular ekonomidendi bebeğim ya baya zengin bebesi yani. Sizin okul niye staj ayarlamadı ki size o çocuklara zorunlu staj bulmuşlar ne iş yapacaklarınıda migros kipa gibi şrketlerin insan kaynakları karar veriyomuş..Bildiğim kadarıyla sninde bir planların vardı sınava girecektin bence ona odaklan bebeğim. Umarım ki herşey düzelecek güzel yerlere gelicez..

      Sil
  10. Ah ah daha staj için o kadar zahmet çekilecekse gerçek iş görüşmesinde neler olur acaba. Allah kolaylık versin.

    YanıtlaSil
  11. kuzum benim her işte bir hayır vardır derler.ah şu ülkemde torpilsiz dönen bir yer varmıdır acaba?

    YanıtlaSil
  12. kuzumm türkiyede iş bulmak öyle zor ki şu zıkkımın dibi deneyim olayı varya hayallerimizi alt üst ediyor eee o iş vermesin bu iş vermesin biz deneyimi nerden bulucaz anamızın karnından deneyimle çıkıyoruz sanki yaaa aaa bu deneyimsiz gelmiş bu deneyimli gelmiş diye ayırt ediyorlar gerçi deneyimde pek bir işe yaramıyor torpilin varsa her yere paşa gibi giriyorsun benim 1,5 senelik muhasebe deneyimim var açıktayım bak işe çağıran firmaları görsen beni gittiğim gün kaçıyorum resmen adamın cebinde beş kuruş yok uçan kuşa borçlu öyleleri çağırıyor :(:( nolcak halimiz bilmiyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Senin başına gelenleri de biliyorum bebeğim hayırlısı hakkımızda ne diyelim:S

      Sil
  13. Her yer öyle değil ama kuzucum , ben de özel şirkette çalışyorum tamam çok büyük bi firma değil ama keyfim çok yerinde, ve tek benimle iş görüşmesi yapmışlardı ve öyle kendimi pazarlamam falan da gerekmedi.. bence sen de çok büyük olmayan bir yerde başlayıp biraz deneyimlenirsen sonra o büyük yerlerde başlaman çok daha kolay olabilir canım.. Bu benim naçizane fikrim tabi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çk haklısın bebeğim bende onu yapacağım:)

      Sil
  14. Canını hiç sıkma Rabpunzel. Elbette mantıklı bir mülakata girip, iş sahibi olacaksındır kesin.Bir kere sen de farkındasındır ki mülakat toplu olmaz...

    +

    Dalış kursu vs.. nedir yaa? Komedi olduğunun sen de farkındasındır. Dalış kursuna gitmediğin için mi şimdi sen bu sstajı alamadın? Komik... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun benim iki iş görüşmemde toplu mülakat oldu:/ Bende bir insan kaynakları sorumlusu olmak istiyorum. En azından yanlışları görüyorum doğrusunu ben uygulayacağım. Bunlar hep ders diye düşünmeye başladım:) Ahaha evet arkadaşım hep o dalış kursu yüzünden alınmadım ben ah ah çocuk öyle dedi geçiverdi önüme bak:)

      Sil

Kızdın mı? Üzüldün mü? Mutlu mu oldun? Önerin mi var? Yaz Bana!!